Peyzaj tasarımında en önemli konu müşteri ve tasarımcı diyalog ilişkisidir. Doğa ve çevre koşulları, tasarımcı istekleri, tasarımda kullanılacak peyzaj malzemeleri veya dekoratif malzemeleri üzerinde düşünülerek adım-adım gelişen bir süreçtir. Yapıların bahçe tasarımında amaç; bahçedeki doğa ve insan yapısı özellikleri birbirini organize ederek, görsel estetik, işlevsel ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir peyzaj oluşturmaktır.
Dikkate Alınması Gereken Konular; Müşteri, müşterinin ailesi, ailenin evcil hayvanları ve misafirlerdir ve hepsinin kendine göre gereksinimleri vardır. Burada üzerine düşünülmesi gereken 5 şey vardır: * Şuanda bahçenin nasıl kullanıldığı * bahçenin nasıl kullanılmasının istendiği * estetik olarak bahçenin nasıl görünmek istendiği * bahçenin bakımının nasıl yapılacağı * Bütçe durumu
Tasarım Sürecinde En Önemli Unsurlar
Peyzaj Uygulama Alanı Envarteri ve Ölçüleri Oluşturma
Doğa Koşulları ve Toprak Yapısı İnceleme
Talepler Değerlendirmesi
Sulama Sistemi Analizi
Bitki ve Bahçe Düzenleme
Alan Kullanım Planlaması
Süreç; Peyzaj uygulama bölgesi alanının net ölçü birimleri çıkartılır. Devamında toprak yapısı,iklim koşulları analizi göz önünde bulundurulup, Müşteri talepleri doğrultusunda doğa ve kullanım alanı oluşturulması planlaması gerçekleştirilir.
Not: Peyzaj Tasarımı Sadece Görsel Düşünmemekle Birlikte Doğa Koşullarını En İyi Şekilde Tanıyor Olmak Başarılı Bir Uygulamadaki En Büyük Kalite Farkıdır.
Tasarım Süreci Boyunca Düşünülmesi Gereken 10 Madde
Bitki seçimi ve aktivite yerleri için alanın anlaşılması
Ne istendiği ve ihtiyaç duyulduğuna dair kullanıcının hatırlanması
Biçimi belirleme ve mekanları organize etmek için form ve/veya tema stili kullanma
Aktivite alanlarının belirlenmesi ve elemanlarla ilişkilendirilmesi için alan oluşturma ve bağlantılarını kurma
Hem kullanıcı hem de çevre için bitkilerin fonksiyonları üzerine düşünmek
Kitle ve katmanlama tekniklerini kullanarak bitkilerin yapılandırılması
Geçiş alanları ve odak noktaları gibi önemli noktaları vurgulamak
Materyaller, renkler ve yüzey dokularını içeren detaylara dikkat çekmek
Bitkilerin gelişimi ve bakımı için zamanı hesaba katmak
Sürdürülebilir tasarım uygulamalarının kullanımıyla kaynakların korunması
Alan envanteri yapılırken bütün varolan şartlar temel paftaya doğru şekilde işlenmelidir. Güç hatları, kanalizasyon çukurları, yeraltı elemanları ve çatı üstünde duranlar gibi elemanlar bitki yerleşimini belirlemektedir. Evin yerleşimi ve bahçenin sınırlarını öğrenmek için imar planları kullanılabilir. Teraslar, araç yolları veya kaldırımlar gibi sert peyzaj elemanları ve diğer yapılar survey aşamasında ölçülendirilip not edilmelidir. Eğer parsel sınırları tam olarak bilinmiyorsa büyük bir hata yapmamak için bir kadastrocu veya haritacı görevlendirilebilir.
Mekanların Oluşturulması
Bahçe içerisindeki kullanım alanlarını evin veya yapının bir uzantısıdır. Bahçe genel olarak üç alana bölünebilir: ön bahçe, arka bahçe ve yan bahçe. Kullanım alanlarını öncelikli olarak alanın yerine, ihtiyaç duyulan boyutlara, kullanım tipine göre ve yapılara istenen yakınlığa bağlı olarak oluşmaktadır. Tasarımda kullanıcıyı ve misafiri göz önünde bulundurarak eve yani yapıya giriş bölümü, yemek ve eğlenme alanı (teras, kış bahçesi veya kamelya), oyun alanı, sebze bahçesi veya hobi alanı ve olarak oluşturulabilir.
Bitki seçiminde, bitkinin gelişme oranına, olgun dönemindeki boyutuna ve ihtiyaç duyduğu bakıma dikkat edilmelidir.
Doğal kaynak olan suyu düzenli bir şekilde toprağın ve bitkilerin ihtiyacına göre programalması yapılması ile bitkinin düzenli gelişimi sağlanmalıdır. Ayrıca su kullanımın doğru planlanması ile tasarruf elde edilmelidir.